Cikkek

A halloween eredete

A halloween eredete

A katolikus világ, így Magyarország is november 1-én ünnepli mindenszentek napját, egy nappal később pedig a halottak napját. Évről évre egyre népszerűbb hazánkban is az Amerikából indult Halloween, amelyet október 31-én tartanak.

Az Egyesült Államokban ez a nap a második legtöbb bevételt hozó ,,ünnep” a hipermarket láncok számára, a családok rengeteget költenek dekorációkra, édességre és jelmezekre. Ezek a halált felmagasztaló ünnepnapok már a kultúra részévé váltak, gyökerük azonban egészen a kelta időkig nyúlik vissza.

Boszorkányság és pogány vallások: a Halloween és a mindenszentek eredete

ÉVRŐL ÉVRE EGYRE NÉPSZERŰBB HAZÁNKBAN IS AZ AMERIKÁBÓL INDULT HALLOWEEN

A november elején tartott ünnepnapok Samhain ünnepén, a kelta újéven alapulnak.  A kelta hagyomány szerint ez a nap volt az újév kezdete, amikor a halál ura a túlvilágról átengedte a gonosz szellemeket a látható világba, hogy gyötörjék az embereket. Hogy elkerüljék a szellemek kínzását, a kelták ilyenkor maguk is gonosz szellemek alakját megidéző ruhákba bújtak, hogy ,,elvegyüljenek” a túlvilági szellemek közt. Ez az idő egybeesett a kelta varázslók, a druidák által bemutatott áldozati időszakkal is.

A KATOLIKUS EGYHÁZ A 8. SZÁZADBAN, III. GERGELY PÁPA IDEJÉN BÚJTATTA EZT A POGÁNY ÜNNEPET KERESZTÉNY ÁLRUHÁBA, MAJD IV. GERGELY TETTE EGYETEMES ÜNNEPNAPPÁ, MELYET MA MINDENSZENTEKKÉNT ISMERÜNK.

Nem a katolikus egyház azonban az egyetlen egyház, ami elismeri a mindenszentek napját. Az utóbbi két évtizedben jelentősen megnőtt a pogány vallások iránt érdeklődők száma, főleg az Egyesült Államokban. Az amerikai Trinity College már hosszú ideje követi a pogány vallások terjedését az Egyesült Államokban. Míg 1990-ben csak nyolcezer ember vallotta magát wicca vallásúnak, addigra ez a szám 2008-ban már 340 ezer volt. A Pew Reserach Center 2014-es kutatása szerint az USA népességének fél százaléka, vagyis csaknem másfél millió ember wicca valláshoz tartozik. A wicca vallás egy újpogány mozgalom, amely a 20. században jött létre, ókori pogány vallások tradícióira és praktikáira építve. A wicca tagjai számára a Halloween az év egyik legnagyobb ünnepe, a kelta kultúráig visszanyúlva sokszor Samhain estéjének is hívják.

Boszorkányság és pogány vallások: a Halloween és a mindenszentek eredete

GYEREKEK HALLOWEEN JELMEZBEN

 

A CBN News egy riportjában, John Ramirez, kereszténnyé vált volt sátánista pap óva intett attól, hogy bárki is aktívan részt vegyen a november elején tartandó halotti ünnepeken.

,,A HALLOWEEN A LEGÖRDÖGIBB DÉMONIKUS ÜNNEPNAP” – MONDTA RAMIREZ – ,,MEG KELL ÉRTENÜNK, HOGY [HA RÉSZT VESZÜNK BENNE] ÁTKOT VON MAGA UTÁN”.

A sátánista egyház alapítója, Anton LaVey, örömét fejezte ki, hogy annyi gyereket látott évről évre halloweeni jelmezben: ,,Nagy örömmel tölt el, hogy keresztény szülők hagyják, hogy a gyerekeik legalább egy este az ördögöt magasztalják. Üdv Halloween napján!”

Boszorkányság és pogány vallások: a Halloween és a mindenszentek eredete

JOHN RAMIREZ

Elliot Watson, a CBN egyik újságírója szerint a szülőknek nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy megértessék a gyerekeikkel, hogy mi is az igazi probléma a mindenszentek napja előtti beöltözéssel. Az író kiemeli, hogy attól még, hogy a keresztény világ egy része átnevezte a kelta ünnepet, az nem vesztette el a spirituális vonzatát, a pogány vallások pedig teljesen ellentmondanak a Bibliának – így az azokon alapuló ünnepek is.


,,Mindentől, ami gonosznak látszik, őrizkedjetek!” – 1 Thesszalinoka 5:22


 

 

 

Forrás