Cikkek

A csúcstalálkozó – látvány vagy előrelépés?

A csúcstalálkozó – látvány vagy előrelépés?

Kim Jong Un Észak Korea vezetője és Donald Trump amerikai elnök között június 12-én megrendezett csúcstalálkozót kíváncsi, de kételkedő szemmel vizsgálták az egész világon.

A vezetők szívélyesen köszöntötték egymást, majd a közös sajtófotózást követően zárt ajtós megbeszélést tartottak.

A megbeszélésen csak a tolmácsok voltak jelen, melyet követően megállapodásokat írtak alá. Mi történt valójában? Általános közhelyekkel élve Trump elnök annyit mondott, hogy „nagy előrelépés történt”, Kim pedig „nagyon tiszteletreméltó ember”.  A kettőjük közötti találkozó - a demokratikusan megválasztott amerikai elnök személyén keresztül - megadta Kim számára a legitimitást, amelyet egyébként a világ elutasít. De mit adott Kim a várakozó világnak?

A jelek szerint a megállapodás megismétli ugyanazokat a homályos nukleáris lefegyverkezési nyilatkozatokat, amelyeket Kim korábban Dél-Korea elnökének tett, melyek után nem történt semmilyen határozott lépés. Trump Dél-Korea tudomása nélkül megígérte, hogy véget vet a közös hadgyakorlatoknak. A kritikusok azonnal megkérdezték Trumpot, hogy megvitatták-e Észak-Korea emberi jogi visszaéléseit. Azt válaszolta, hogy „viszonylag röviden” beszéltek róla. Jogvédők szerint nyilvánvaló, hogy nem tettek előrelépést az emberi jogok megsértésének felszámolása felé. Észak-Koreában 300 000 keresztény van, és ebből körülbelül 70 000 embert kényszermunka-táborokban tartanak, ahol Zoe Smith, az Egyesült Királysági és Írországi Open Doors ügyvezetője szerint elképzelhetetlen kínzásokkal szembesülnek.

Az elmúlt 14 évben Észak-korea lett a világ egyik legfőbb keresztény üldöző állama az Open Doors World Watch 2018-as listáján. Észak-koreáért imádkozunk ezekben a hetekben.

Imádkozzunk:

- A tárgyalások folytatásáért a vallási és polgárjogi visszaélések felszámolása érdekében. (Példabeszédek 21:15).

- Trump és Kim Jong-Un őszinte és átlátható jövőbeni tárgyalásaiért, amelyek a nukleáris fegyverek megsemmisítésére irányuló konkrét lépések meghozatala mellett az észak-koreai szörnyű körülmények között lévő keresztények azonnali szabadon bocsátásáról is szóljon. Imádkozzunk továbbá azért, hogy a rabszolgáként dolgozó keresztények kompenzálást kapjanak munkájukért. (1 Timóteus 2: 1-4 ).

- Nyitott határokról szóló megállapodásért, mely lehetővé teszi a dél-koreai keresztények számára, hogy beutazzanak Észak-Koreába és megosszák hitüket (Márk 16: 15-16 ).